Η Εναλλακτική Κίνηση Ρεθύμνου για το Χαράτσι

ΟΧΙ στο χαράτσι της ΔΕΗ

Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι

Η Εναλλακτική Κίνηση συμμετέχει στο κίνημα ενάντια στο άδικο και παράνομο χαράτσι της ΔΕΗ και καλεί όλους τους ρεθυμνιώτες/σες να μην το πληρώσουν. Η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να εκτελέσει τις πρώτες 20.000 εντολές διακοπής ρεύματος λόγω άρνησης πληρωμής των λογαριασμών που συμπεριλαμβάνουν το χαράτσι για τα σπίτια.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προς τιμήν τους, με ανακοίνωσή της ΓΕΝΟΠ καλούν τα μέλη της τεχνικούς να αρνηθούν την εκτέλεση των εντολών διακοπής και τους προτρέπει μαζί με κάθε συλλογικότητα που αντιστέκεται στην επιβολή του χαρατσιού να οργανώσουν ομάδες αλληλεγγύης και περιφρούρησης προκειμένου να εμποδίσουν ιδιώτες εργολάβους που θα προσπαθήσουν, πιθανόν, να εκτελέσουν τα «εντάλματα».

Από τα στοιχεία που έχει δώσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στη δημοσιότητα 1.500.000 λογαριασμοί δεν έχουν πληρωθεί. Στους 250.000 από αυτούς έχει παρέλθει και το όριο των 80 ημερών που είχε ανακοινωθεί για την έκδοση εντολής διακοπής. Έχουν εκδοθεί 50.000 αντίστοιχες εντολές.

Δυστυχώς στο Ρέθυμνο η δημοτική αρχή και η παράταξη της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ,  αρνήθηκαν την πρόταση μας από τις 12/10/2011 και αγνόησαν τους 2500 συμπολίτες μας που υπέγραψαν το ψήφισμα που ζητούσε από τον Δήμο να προστατέψει τους δημότες από το καταχρηστικό χαράτσι της ΔΕΗ. Η δημοτική πλειοψηφία αρκέστηκε μόνο σε ευχολόγια για το άδικο του φόρου, αλλά δεν προχώρησε σε έμπρακτη στήριξη όπως α) η δημιουργία γραφείου κατά του χαρατσιού στον Δήμο που θα δίνει πληροφορίες πώς να μην πληρώνεται το χαράτσι και θα συλλέγει τις αποδείξεις μη πληρωμής του, β) να στείλει μαζικά εξώδικα στην ΔΕΗ και κινηθεί νομικά με άλλους δήμους κατά της συνταγματικότητας του χαρατσιού, και γ) π.χ. να επανασυνδέει το ρεύμα στα νοικοκυριά που κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ λόγω αδυναμίας πληρωμής του, όπως π.χ. ο Δήμος Πάτρας που με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου συνδέει αυτά τα νοικοκυριά με τον δημοτικό φωτισμό. Η δημοτική πλειοψηφία του Δήμου Ρεθύμνου συντάχτηκε για μια ακόμα φορά με τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές. Παρά την άρνηση του Δήμου οι πολίτες και οι συλλογικότητες των πρωτοβάθμιων σωματείων προχωρούν χωρίς τον Δήμο στο κίνημα κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ στο Ρέθυμνο.

Ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους. Η στάση των πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων στο κίνημα για το χαράτσι της ΔΕΗ, τις χαρακτηρίζει για το εάν πραγματικά είναι υπέρ η κατά του μνημονίου. Από την μία πλευρά έχουμε το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ και το ΛΑΟΣ της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης Παπαδήμου-Βενιζέλου που καλούν τον κόσμο να πληρώσει και να μην αντιδράσει στο χαράτσι και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά που κινητοποιούν τον λαό αν πεί όχι στον άδικο αυτό φόρο. Δυστυχώς η θέση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Ρέθυμνο για το χαράτσι, ότι «…ο Δήμος και το Δημοτικό συμβούλιο δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στην εφαρμογή των νόμων, ούτε να τις ακυρώνει στην πράξη, όπως από κάποιους ζητείται…» ουσιαστικά συντάσσεται με τις θέσεις της πασοκικής δημοτικής πλειοψηφίας, που με το πρόσχημα ότι οι Δήμοι πρέπει να ασχολούνται μόνο με αυστηρά δημοτικά θέματα, θέλουν να αποφύγουν να συγκρουστούν με τις μνημονιακές πολιτικές.

Η Εναλλακτική Κίνηση καλεί τους πολίτες του Ρεθύμνου που δεν πληρώνουν το χαράτσι, να στέλνουν τα δικαιολογητικά στα γραφεία της επιτροπής κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ, στην οδό Μοσχοβίτου 24-26, στο χώρο Νάκλι πίσω από τα Βρυσάκια, Παλιά Πόλη (πρωί 10:00 έως 13:00 και το βράδυ 18:00 έως 21:00, τηλ. επικοινωνίας: 6979410524 – 6979661606 – 6948183524).

Με βάση τις πρόσφατες διευκρινήσεις για το χαράτσι από το Υπουργείο Οικονομικών κάτω από την πίεση του κινήματος, που ξεκαθαρίζει ότι «Η ΔΕΗ δεν δίνει εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους υπέβαλαν είτε ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ, είτε στην οικεία ΔΟΥ αίτημα εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης της οφειλής τους από το Ειδικό Τέλος», δηλώνουμε την αδυναμία μας να πληρώσουμε το χαράτσι, καταθέτοντας ηλεκτρονικά το αίτημα εξαίρεσης στην διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta/

Επίσης σε περίπτωση προσπάθειας διακοπής του ρεύματος καλούμε τους συμπολίτες μας να επικοινωνούν με την Επιτροπή για να υπάρξει άμεση  αντίσταση και νομική στήριξη αποτροπής ενός τέτοιου μέτρου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ              

ΡΕΘΥΜΝΟ, 20/01/2012

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: